CD Audiobook > Ora veselă
 
D'ALE LUI TĂNASE
Ediția a II-a
Catalog : 549 ADD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 51:13
Anul apariției : 2024

Stoc : DA

38.00 RON
Descriere
Cronici
 
Înregistrări istorice (1926-1934) din Fonoteca Radio România, reconstituite de Ion Vova pentru programul radiofonic "D'ale lui Tănase", realizat în 1986 și difuzat în premieră în 1991.
Ediția a II-a

Ediția a doua apare la cererea publicului care încă își mai amintește de umorul, amar pe locuri, al lui Constantin Tănase, dar și ca un gest de recuperare istorică, menită să umple golurile de informație ale tinerilor, mai ales ale celor care studiază arta actorului. Pentru toți cei care își vor face timp să asculte cupletele satirice ale lui Tănase, nu mică va fi surpriza de a le descoperi nota de actualitate și românescul haz de necaz, care ne dă putere să rezistăm încercărilor istoriei.

„Aici, Radio Romania. Radio București. Ascultați astăzi, în premieră, emisiunea «Ora veselă»”.
Așa suna anunțul crainicei din 17 ianuarie 1929...
Emisiunea, deși se intitula „Ora veselă”, nu dura la acea vreme mai mult de 10-15 minute, iar debutul, datorat cunoscutului actor Ion Manu, se pare că a fost de bun augur, dat fiind că emisiunea a dăinuit până la noi și va dăinui, probabil, cât timp va exista Radioul.
Momentul astral al emisiunii va sosi însă la 1 octombrie 1932, într-o duminică, la ora 14.00, când s-a auzit „mica jucărie muzicală”: „Alo, alo, aici e Radio/ Stroe și Vasilache/ Lache, lache, lache!…”, pentru ca mai apoi semnalul permanent să devină binecunoscutul: „Ora veselă, doamnelor,/ Ora veselă, domnilor,/ Ore vesele pleacă-n zbor/Către inimile tuturor!”
De-a lungul anilor prin fața microfonului „Orei vesele” s-au perindat stelele comediei românești: Constantin Tănase, G.Groner, H.Nicolaide, Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, Costache Antoniu, Niki Atanasiu, Ion Lucian,Vasile Tomazian, Nicolae Gărdescu, Mircea Crișan, Horia Șerbănescu, Radu Zaharescu, Toma Caragiu, Amza Pellea, Octavian Cotescu și... mulți, mulți alții.

Constantin Tănase era aplaudat nu numai pentru hazul său aparte, dar și pentru curajul de care dădea dovadă, criticându-i fără nici un fel de ezitare pe potentații vremii.
Chiar și atunci când nu face politică pe scenă, Constantin Tănase se dovedește a fi, cu fiecare moment interpretat, un mare pamfletar, cum dovedesc și cupletele Ori că, că... ori că, că! și Dar în multe din cupletele lui Tănase - cum ar fi De când era bunica fată... și C'est la vie – găsim și o doză bună de nostalgie ce completează de minune complexitatea personalității sale.
Alte două cuplete care au făcut carieră la vremea respectivă și care stârnesc ropote de aplauze și în ziua de astăzi – Merge! și Dă, Doamne!– fac parte din selecția momentelor excepționale cuprinse în acest CD.
Să-l ascultăm!

Extrase din bookletul semnat de Silvia Cusursuz și Mircea Zăvoianu

D'ale lui Tănase

1. Cu ce? – 3’04’’
2. Nu-s parale! – 2’58’’
3. Da’ cu asta ce-am făcut?! – 2’58’’
4. De când e lumea și Pământul! – 2’37’’
5. Ori că, că…ori că, că! – 2’00’’
6. Un, doi! – 2’25’’
7. O tempora, o mores! – 2’41’’
8. Merge! – 2’21’’
9. Nu-mi convine! – 2’41’’
10. C’est la vie! – 3’26’’
11. Divorțez! – 2’24’’
12. Aveam niște case! – 2’15’’
13. Refrenul omului disperat! – 4’07’’
14. Pe când era bunica fată! – 3’32’’
15. Zaharisitul! – 2’55’’
16. Asta-i altceva! – 2’50’’
17. Am îmbătrânit! – 3’02’’
18. Dă, Doamne! – 2’50’’

Interpretează: Constantin Tănase; Natalia Pavelescu (16).