CARTE + CD
Interviuri radiofonice (1993-1996)
Transcrieri realizate de pe benzile magnetice originale conservate în Arhiva Sonoră a Societății Române de Radiodifuziune
Mărturiile, variate ca impresii și formă, ale unor supraviețuitori ale infernului concentraționar românesc din anii comunismului sunt reunite în forma lor audio și ca transcrieri, pe CD și în volum. Sunt interviuri despre ce s-a întâmplat – mai rău, dar adesea și mai bun, ca experiență spirituală – în închisori și în lagărele de muncă, cu personalități culturale, persoane titrate și persoane din diverse pături sociale, judecate și condamnate ca „dușmani ai poporului” de „dictatura proletariatului”.
„«Duduie Anca, de ce nu faci niște interviuri cu noi, foștii deținuți politici?» – mi-a spus, prin 1991, istoricul literar și folcloristul Ovidiu Papadima. Eram la el acasă, în vila din Strada Aviator Sănătescu, și îl înregistram cu amintiri pentru emisiunea mea Portrete și evocări literare, consacrată în principal scriitorilor interziși în vremea comunismului. Îi țin minte și acum, după mai bine de trei decenii, atât intonația vocii, cât și privirea iscoditoare, ambele trădând dorința de a povesti experiența detenției sale politice. Așa că am început să înregistrez scriitori și oameni de cultură închiși pe criterii politice și să difuzez, sub umbrela Portretelor și a evocărilor literare, o dată pe lună, ciclul Amintiri din temnițele comuniste. […]
Am început acest ciclu de emisiuni nu pentru a înfiera sau demasca, ci pentru a nu se uita. Pentru că, după zeci de ani de tăcere, se putea vorbi la noi în țară, în sfârșit, despre destinele strivite sau mutilate de maladia numită comunism. Și pentru că, așa cum spunea Monica Lovinescu, «în România se pare că uităm înainte de a ne fi adus aminte». Afirmație valabilă, din păcate, și astăzi.
Mărturiile cuprinse în acest audiobook sunt doar o mică parte din zecile de interviuri pe care le-am făcut, pe parcursul a zece ani, cu supraviețuitori ai temnițelor comuniste, însă ele redau perfect fețele mai mult sau mai puțin știute ale unui regim criminal, al cărui principal scop a fost să distrugă elitele și să păstreze puterea prin teroare.”
(Din prefața semnată de Anca Mateescu)
Sumar CD-CARTE
1. Ovidiu Papadima 3’51’’
2. Ion Omescu 5’21’’
3. Adrian Marino 2’23’’
4. Teohar Mihadaș 5’27’’
5. Dumitru Mircescu 9’34’’
6. Sorin Tulea 5’33’’
7. Annie Samuelli 6’09’’
8. Ion Jovin 3’17’’
9. Andrei Ciurunga 3’32’’
10. Arșavir Acterian 4’45’’
11. Dumitru Stăniloaie 2’50’’
12. Cicerone Ionițoiu 3’38’’
13. Nicolae Carandino 2’27’’
14. Ioan Popescu Loredan 6’21’’
15. Micaela Ghițescu 3’20’’
16. Vasile Țepordei 4’40’’
17. Alexandru Paleologu 3’08’’
DURATĂ CD: 76’25’’