A doua ediție a Galei Industriei de carte din România ”Bun de Tipar”, organizată de Federația Editorilor din România și Headsome Communication, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Asociația Română de Relații Publice, a atras peste 100 de instituții competitoare, propunând spre evaluare juriului, format din prestigioase personalități culturale, peste 600 de titluri apărute pe parcursul anului 2012.
Editura Casa Radio a fost răsplătită cu cea mai importantă distincție la categoria
Cea mai bună carte netipărită – Audiobook: ”Diploma de excelență pentru cel mai bun proiect de audiobook al anului 2012: I.L. Caragiale, Mofturi (1877-1902)”.
Cartea audio laureată, "Mofturi": pagini de proză jurnalistică (1877-1902) rostite de Radu Beligan, Ion Lucian, Mircea Albulescu, Virgil Ogășanu, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Petre Lupu, Valentin Teodosiu, Mircea Constantinescu, Magda Duțu, valorifică o producție de excepție a Teatrului Național Radiofonic, realizată de Costin Tuchilă, Pușa Roth și Vasile Manta în 1998.
”Ochiului lui Caragiale, acelui văz monstruos, alăturat lui simț enorm, nu i-a scăpat nici un aspect al realității. Sub lupa acestui simț, bisturiul chirurgical a disecat cu precizie un întreg organism social, iar rezultatul a fost pus sub deviza implacabilă a acestei «silabe vaste cu nețărmurit cuprins»: «O, Moft! tu ești pecetea și deviza vremei noastre.»”, afirmă în prezentarea CD-ului realizatorul Costin Tuchilă, autorul acestei originale antologii de texte publicistice, căreia îi dau viață câteva din marile voci ale teatrului românesc contemporan, reunite acum pentru eternitate de fascinația inepuizabilă a operei lui Caragiale.
Albumul premiat a apărut sub genericul ”Lecturi pe întuneric”: colecția vocilor care luminează textul... propunând ascultătorilor pagini de mare literatură în versiuni sonore mereu surprinzătoare, autentice probe de radio art ce (re)pun în circulație documente unice din arhivele Radio România, selectate cu grijă și remasterizate.
De altfel, trebuie să amintim că și în 2012, colecția ”Lecturi pe întuneric” a primit din partea juriului primei ediții a Galei Bun de Tipar, un premiu special pentru tilurile anului 2011: Mircea Horia Simionescu citește din Ingeniosul bine temperat; Mircea Nedelciu citește Ora spre zero și alte proze; Emil Botta recită... de la Dante la Eminescu...
Acestora li s-au adăugat în 2012 alte titluri prestigioase, care s-au bucurat de bună primire din partea publicului și a criticii de specialitate: I.L. Caragiale, 3 schițe prahovene citite de Virgil Ogășanu; G. Călinescu vorbește despre Eminescu, poet național; N. Steinhardt, Jurnal de autor (1978-2006)...
Pentru 2013, an de sărbătoare pentru Radio România care împlinește 85 de ani de la înființare, în colecția premiată se află în curs de apariție prima ediție sonoră integrală a Amintirilor din copilărie de Ion Creangă, în inegalabila lectură a actorului Sandu Sticlaru (1923-2006), proiect special realizat în 2006 în cadrul programului ”Noua Fonotecă de Aur”.
Premiul de excelență obținut, ca și numărul record de nominalizări întrunit de Editura Casa Radio la finala Galei Bun de Tipar 2013 (pe a cărei listă s-au mai aflat Momente și schițe, vol.I-II, 1952-1970; Noapte bună, copii!, vol. 11-12, 1959-1965;Tartarin din Tarascon, 1951) ne aduc bucuria confirmării programelor noastre de restituire a patrimoniului radiofonic prin formule editoriale inovative și atractive, validate acum atât de interesul constant al tuturor categoriilor de public pentru cărțile audio inscripționate ”Radio România”, cât și de breasla industriei de carte din țara noastră.