Evenimente
 
5 Iulie 2024 - 7 Iulie 2024 , ora 15:00:00
Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” Brașov și Bastionul Țesătorilor din Brașov
Participa : autorii Adina Popescu, Luminița Alexandru, Diana Tivu, Alexandru Ciubotariu, Alexandra Goldillo, coordonatoarea Editurii Casa Radio, Gilda Rădulescu și profesori logopezi și consilieri de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov. Moderator: Ligia Necula
 
Eveniment
Multimedia
 

5-7 iulie 2024, un weekend dedicat lecturii la Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” Brașov și Bastionul Țesătorilor din Brașov.
Proiectul ,,Redacția Prichindel”, realizat de Asociația Forums, propune copiilor și părinților o serie de activități (ateliere, cluburi de lectură, conferință) cu participarea autorilor Adina Popescu, Luminița Alexandru, Diana Tivu, Alexandru Ciubotariu și Alexandra Goldillo.
Vineri, 05.07.2024, ora 15:00, la Mediateca Bibliotecii Județene ,,George Barițiu”, scriitoarea Adina Popescu, autoarea cărților ,,Povestiri de pe Calea Moșilor” și ,,Vine vacanța cu trenul din Franța” îi așteaptă pe adolescenți la un Club de lectură unde vor discuta despre vacanțe.
Sâmbătă, 06.07.2024, ora 11:00, la Bastionul Țesătorilor, îi așteptăm pe părinți și bunici la conferința ,,De ce să le citim copiilor?”, la o discuție despre lectura ca abilitate de viață, plecând chiar de la experiența ,,redacției” revistei noastre, cu preocuparea de a evidenția importanța activităților de învățare în familie în dezvoltarea ulterioară a copilului. La conferința moderată de Ligia Necula, participă autorii Adina Popescu, Luminița Alexandru, Diana Tivu, Alexandru Ciubotariu, Alexandra Goldillo, coordonatoarea Editurii Casa Radio, Gilda Rădulescu și profesori logopezi și consilieri de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov.
Duminică, 07.07.2024, ora 10:00, la Bastionul Țesătorilor, cei mai mici cititori sunt așteptați de autoarea Diana Tivu la un atelier de lectură cu ,,Cozonăcei cu stafide”.
Duminică, 07.07.2024, începând cu ora 11:00, la Bastionul Țesătorilor, vor fi expuse lucrările realizate de copiii de la Școala Gimnazială Vulcan, Școala Gimnazială Cristian, Școala Gimnazială Prejmer și Școala Gimnazială Hărman, în cadrul proiectului, și va fi lansată Revista Prichindel.
Duminică, 07.07.2024, ora 11:30, la Bastionul Țesătorilor, încheiem seria activităților cu Bookmaking Extravaganza, un show realizat de autorii Luminița Alexandru și Alexandru Ciubotariu.

Înscrierea la activități se realizează prin trimiterea unui email catre asociatiaforums@gmail.com

Proiectul ,,Redacția Prichindel” realizat de Asociația Forums este despre legătura dintre autori de cărți și cititori adusă la nivelul de înțelegere al copiilor, într-o perioadă când cititul cărților este o activitate sporadică atât în mediul urban, cât mai ales în mediul rural unde chiar foarte mulți adulți declară că nu au citit cărți niciodată.
Astfel, prin activitățile proiectului am urmărit în primul rând apropierea copilului de cărți și facilitarea înțelegerii cititului ca odihnă activă, activitate de recreere, și nu ca pe o povară sau obligație școlară. Apoi, am avut în vedere efectele durabile ale cititului în domeniul limbajului, al comunicării, al comportamentului și al socializării. Pentru un impact maxim, autori și ilustratori au fost în mijlocul copiilor, respectiv creatori de succes au lucrat direct cu micuții cititori.
În patru școli din mediul rural al Țării Bârsei (Vulcan, Cristian, Hărman, Prejmer), 200 de copii din ciclul primar, aflați în perioada primelor activități de lectură, au participat la 8 întâlniri-eveniment cu autori de carte, 16 ateliere de scriere creativă și ilustrație de carte, 8 ateliere de teatru radiofonic.
Atelierele de teatru radiofonic, susținute de Ligia Necula, au avut ca suport colecția BD „Radio-Prichindel” a Editurii Casa Radio. Copiii au ascultat pagini din marea literatură pentru copii, însuflețite de marile voci ale teatrului radiofonic, apoi au aflat tehnici de lectură expresivă și secrete cu care pot da viață unei povești și au învățat cum pot să capteze atenția celor care-i ascultă.
Întâlnirile-eveniment le-au adus în sălile de clasă pe scriitoarele Adina Rosetti și Iulia Iordan.
Atelierele de scriere creativă și ilustrație de carte au fost ținute de Adina Popescu, Alexandru Ciubotariu și Alexandra Goldillo. Prin tehnici variate de joc didactic, cei mici au învățat cum se compune o poveste și apoi au fost încurajați să-și folosească imaginația pentru a scrie și ilustra propriile povești.
Cele mai bune texte și desene realizate de prichindei în cadrul atelierelor sunt publicate în revista ,,Prichindel” editată și publicată în cadrul proiectului. Colectivul de redacție al revistei a fost format din liceeni, coordonați de autorea Alexandra Goldillo. Tinerii au avut oportunitatea dezvoltării abilităților artistice în cadrul lecțiilor de grafică, editare și machetare, organizate în cadrul proiectului.

Proiectul ,,Redacția Prichindel” a fost realizat de Asociația Forums, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov și Editura Casa Radio, cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie Brașov și Bibliotecii Județene ,,George Barițiu” Brașov. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Arhiva evenimente