Primul concert de JAZZ pe scena Sălii Radio în această stagiune (2021-2022) este un eveniment special, pe care nu îl puteți rata!
Joi, 25 noiembrie (de la 19.00), LUIZA ZAN – una dintre cele mai apreciate voci feminine din jazz-ul românesc la ora actuală – va cânta alături de BIG BAND-UL RADIO, dirijat de cunoscutul dirijor și compozitor IONEL TUDOR.
Sugestiv intitulat „Night and Day”, concertul este conceput cu prilejul lansării albumului omonim al artistei, CD realizat de Editura Casa Radio.
Sunt un critic dur cu mine însămi. Nu îmi ascult de obicei producțiile discografice, de teamă că le-aș putea submina valoarea, prin viziunea mea perfecționistă.
Însă albumul de față redă perfect emanația energetică a fiecărui om prezent în sală în seara concertului; fiecare suflu al fiecărui instrument din big band, fiecare respirație a fiecărui om din public se simte pe acest album, datorită măiestriei inginerului de sunet, domnul Călin Gibescu, a profesionalismului și entuziasmului Big Band-ului Radio și priceperii mânuirii baghetei dirijorale a maestrului Ionel Tudor.
Sper ca și tu, omule care ții în mâna ta acest disc, să simți un pic din fragilitatea emoției cu care te întâmpină muzicienii aici, de la prima notă la ultima picătură de aer care s-a revărsat pe scena Sălii Radio în februarie 2019. – mărturisește Luiza Zan despre albumul său.
Veți asculta pe scena Sălii Radio piesele incluse pe CD-ul „Night and Day”, ca Cherokee, Almost Like Being In Love, How High the Moon, Black Coffee, The Lake, Angel Eyes. CD-ul cuprinde creații semnate chiar de Luiza Zan, alături de partituri cunoscute ale genului. Titlul albumului este dat de piesa „Night and Day” a compozitorului american Cole Porter, despre care acesta spunea că a fost inspirată de o chemare islamică la rugăciune, pe care a auzit-o în timpul unei călătorii în Maroc.
Solista va adresa publicului câteva cuvinte privitoare la noua sa creație și albumul va fi disponibil pentru vânzare în foaierul Sălii Radio. Din motive determinate de restricțiile pandemice, nu este posibilă organizarea unei sesiuni de autografe. Dar Editura Casa Radio a pregătit o surpriză fanilor: albumele disponibile la vânzare în seara evenimentului vor purta pe ele semnătura Luizei Zan și pe cea a lui Ionel Tudor.
În 2014, LUIZA ZAN a obținut premiul al II-lea la Shure Jazz Voice Competition, în cadrul festivalului de jazz din Montreux, Elveția, cel mai vechi festival din Europa și unul dintre cele mai aclamate din lume. Anul 2004 i-a adus o altă recunoaștere importantă în cariera sa: premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secțiunea interpretare, alături de trupa Slang.
Luiza Zan a absolvit cursurile Universității de Arte George Enescu din Iași și ulterior a experimentat ea însăși ipostaza de pedagog – între anii 2008-2010 a predat jazz vocal la Universitatea Națională de Muzică București și între anii 2010 – 2014 a susținut cursul de jazz vocal în cadrul taberei de muzică IconArts. A studiat jazz cu saxofonistul american Rick Condit și cu pianistul american Armen Donelian.
Muzica Luizei Zan este rezultatul unei combinații inedite de influențe: New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves și mai ales Nat King Cole, Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu, Hip hop & R&b, inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal.
A cântat cu nume sonore din țară, ca Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Emil Bâzgă, Big Band-ul Radio, precum și cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band.
Luiza Zan a compus și muzică de film, pentru producțiile Carambol, Circul Vesel (o producție HBO) și Maria (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la Festivalul de la Lucarno – 2013).
Muzica ei a fost apreciată și pe scenele de teatru din România. A compus muzica pentru spectacolul Năpasta – regia: Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Național București și în care este și protagonistă și muzica spectacolului Trei Rupturi – tot în regia lui Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Andrei Mureșanu și în care Luiza Zan are o apariție live pe durata întregului spectacol.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Purtarea măștii este obligatorie și accesul publicului în sala de concert (30% din capacitatea maximă) va fi permis pe baza prezentării dovezii vaccinării sau trecerii prin boală, care se realizează doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/, a cărui verificare este responsabilitatea personalului Radio România, prin aplicația mobilă de verificare "Check DCC". Pentru detalii legate de acces, puteți consulta site-ul oficial https://www.orchestreradio.ro/.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Albumul poate fi achiziționat, la preț de producător, de la Librăria Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, pot fi achiziționat de la partenerii de distribuție. Detalii despre album: www.edituracasaradio.ro