Dumitru Avakian : …este titlul, atât de inspirat, al uneia dintre ultimele ediții discografice datorate Editurii Casa Radio. Este un album ce cuprinde pagini dintre cele mai diferite ale istoriei muzicii europene, din perioada Barocului muzical târziu, de la Johann Sebastian Bach și până la maeștrii claviaturii pianului din secolul trecut, până la Debussy, Rachmaninov sau MacDowell.
Uimitor de observat, albumul oferă o salbă de bijuterii muzicale, un florilegiu de miniaturi pianistice ce portretizează perfect personalitatea acestui captivant artist care – iată! – de mai bine de o jumătate de secol aduce prețioase bucurii unui public avid de muzică, bucuros de întâlnirea cu una dintre cele mai generoase personalități ale vieții noastre muzicale. Sunt melomani care, în relația cu muzica lui Dan Grogore, trăiesc și retrăiesc o stare de adevărată vrajă, melomani care îl urmează cu încredere, îl prețuiesc cu vădit entuziasm.
Bach și Skriabin, Brahms și Rachhmaninov, Scarlatti și Chopin, Gluck și Liszt, Schubert și iarăși Chopin… nu se succed într-o înlănțuire istorică; diferențierile stilistice apar a fi nuanțate în mod firesc.
Sunt stări de spirit care luminieză anume cute ale personalității artistului; …aidoma unor fotograme ce revelează introspecția unei gândiri pătrunuzătoare, atent susținute, spre pildă în Toccata și Fuga în mi minor de Bach, o uimitoare spontaneitate a actului artistic ce modelează cutele intime ale textului, în Internezzo op.117 de Brahms, un umor cuceritor niciodată agresiv, în Schița semnată de McDowell, o eleganță atașantă a mișcării valsului la Frederic Chopin, un sentiment paseist al trecerii ireversibile a timpului în celebra melodie din opera Orfeu de Gluck… Este „un colaj de stiluri diferite reprezentând trăiri subiective, uneori chiar amintiri personale…”, mărturisește artisul în booklet-ul albumului.
Între bravura pianistică etlată cu suverană strălucire și melodia suavă susținută de un sunet clar, comunicativ, artistul etalează o extinsă, o rafinată gamă a stărilor de spirit, cele care te invită la meditație, la comuniune întru muzică. Sunt miniaturi pianistice ce deschid ferestre spre câteva dintre momentele de semnificație ale istoriei culturii europene, din timpurile moderne, din secolul al XVIII-lea și până spre zilele noastre. „Cred că marile capodopere ne sunt mereu contemporane și că ele, indiferent de epoca în care au fost scrise, își dau mâna peste timp”, continuă artistul. Iși dau mâna dacă are cine să le întindă mâna! O face Dan Grigore aruncând o privire actuală asupra acestora, o privire încărcată de clarviziune, de gentilețe, de umor bonom.
Cu excepția unuia dintre moemente ce a fost imprimat de Societatea Română de Radiodifuziune, toate celelalte paisprezece miniaturi aparțin colecției personale a artistului și au fost culese de-a lungul anilor, pe o perioadă de mai bine de o jumătate de secol!
Poate aș fi preferat ca albumul să fi cuprins inclusiv celebra Toccata, Dansul dobrogean de Paul Constantinescu, lucrare obligatorie în etapele primelor ediții ale Concursului Enescu, atunci când Dan Grigore a obținut una dintre distincțiile cele înalte ale competiției.
Spre bucuria noastră, spre bucuria melomanilor, întregul album editat de Casa Radio se constituie într-o prețioasă salbă de cadouri oferite de artist cu prilejul sărbătorilor sfârșitului de an.
2015-12-09 (Adevarul.ro)