Roxana I. Ancuța :
Cornel Fugaru a sarbatorit 40 de ani de cariera si de cand s-a lansat formatia Sincron. Aniversarea a avut loc in cadrul unui "spectacol de aur". Pe scena Studioului de Concerte "Mihail Jora" au urcat mari solisti romani care au readus in atentia publicului cateva piese de referinta ale compozitorului Fugaru.
"Bebe, omul de cauciuc" i se spunea in tinerete lui Cornel Fugaru. Dansa inegalabil si facea "furori muzicale" peste tot pe unde aparea. A ramas acelasi om din cauciuc, cu dansul in sange si muzica in suflet. Cine nu crede sa-i (re)asculte sutele de piese pe care le-a compus de-a lungul timpului si sa-l provoace la un dans. Cornel Fugaru e numai unul. Si este inconfundabil. Un mare artist si un adevarat promotor de tinere talente. Sa nu uitam ca impreuna cu sotia sa, Mirela Fugaru, a lansat unul dintre cele mai bune festivaluri internationale pentru copii si adolescenti - "Steaua de Aur". Maine, Cornel Fugaru implineste 64 de ani.
PATRU DECENII. Cadoul cel mai important l-a facut el insusi publicului sau: aceasta aniversare de 40 de ani de cariera, setul de patru albume cu piesele sale, dar si cartea semnata de ziarista Oana Georgescu, "Fugar(u) prin lumea muzicii". [sublinierea noaastră-n.red] Spectacolul care a marcat cele patru decenii de activitate ale compozitorului Fugaru a fost o oaza de melancolie. Alaturi de big-band-ul dirijat de Ionel Tudor au evoluat Angela Similea, Monica Anghel, Marcel Pavel, Aurelian Temisan, Adrian Enache, Luminita Anghel, Gariel Cotabita, SINCRON, Lucia Dumitrescu, Noni Razvan Ene, Emy, Dan Lazarica, Mirela, Vlad si Cornel Fugaru.
REVENIRE. Mirela Fugaru a cantat pentru prima oara pe scena dupa 15 ani. "Nu puteam sa nu fiu si eu prezenta cu un cantec, la aniversarea aceasta", a spus ea. Toti solistii amintiti mai sus au cantat live, in afara de Cornel Fugaru, care ne-a declarat ca la varsta sa este mai greu sa se pregateasca pentru o interpretare live. Cu toate acestea, Fugaru are o conditie fizica de invidiat, pe care a remarcat-o toata lumea, si mai ales Horia Moculescu, prezentatorul spectacolului. De altfel, am aflat care este secretul energiei compozitorului: a primit "zglobinol forte" de la Mirela Fugaru.
ALUNELUL. "In radio am facut primul interviu, cand nu stia nimeni de mine. De atunci si pana acum am slujit aceasta arta si spun ca am slujit-o bine." Cornel Fugaru a deschis gala care i-a fost dedicata cu prelucari folclorice de succes, la vremea lor: "Alunelul", "Pocnind din bici pe langa boi" si "Haulita de la Gorj". "A venit toamna", pe versurile lui Nichita Stanescu, l-a facut pe Moculescu sa exclame faptul ca pentru prima oara in viata lui a simtit invidie pentru ca nu a reusit el sa scrie o asemenea piesa. Spectatorii s-au amuzat afland ca atunci cand s-a filmat un videoclip pentru "A venit toamna" realizatorii au incalzit frunzele cu lampa, pentru ca acestea sa cada mai repede din copaci. Asa cum a spus si Moculescu, ce s-ar fi facut fraza lui Cornel Fugaru fara vocea Monicai Anghel si ce s-ar fi facut vocea Monicai fara fraza lui Fugaru. Monica Anghel s-a bucurat, de altfel, de succesul pe care i l-a adus piesa lui Fugaru "Hai, spune-mi", care a adunat nenumarate trofee internationale. Inainte de a canta si el una dintre creatiile lui Fugaru, Adrian Enache si-a exprimat regretul ca nu a primit mai multe piese de la indragitul compozitor, mai ales ca intre el si familia Fugaru este o legatura de rudenie.
"MARELE BLOND". Micutul Noni, solistul care a primit un punctaj impresionant primit la Eurovisionul Copiilor, a plans pe scena dupa ce a interpretat piesa dedicata mamei. Marcel Pavel sau "Marele Blond", dupa cum i-a spus Aurelian Temisan, Gabriel Cotabita si Angela Similea au incheiat spectacolul de la Casa Radio. La final, Moculescu s-a simtit lezat de faptul ca nu a primit si el flori si a exclamat: "Singura doamna a muzicii usoare romanesti care n-a primit flori sunt eu". Gluma a fost continuata de Fugaru: "Fetelor, cati am mai ramas!". Dar pe langa toate acestea, spectacolul a fost un buchet de valori pe care oamenii nu ar trebui sa le uite.
2004-12-02 (Jurnalul Național)