George Coman :
Numerosi specialisti in relatiile internationale proveniti din Romania, SUA, Rusia, Marea Britanie sau Germania au participat ieri la Bucuresti la o masa rotunda care a avut ca tema principala intelegerea relatiei dintre Europa Centrala si Rusia. Dezbaterea a fost organizata de Societatea Romana de Radiodifuziune si de Centrul pentru Studii Strategice si Internationale de la Washington (CSIS).
In esenta, in cadrul mesei rotunde, majoritatea participantilor s-au impartit in doua tabere de idei. Prima a fost formata din o parte semnificativa din participanti, care au amintit direct sau indirect ca democratia din Rusia intampina din ce in ce mai multe probleme, iar tendintele imperialiste se fac din nou simtite. Cea de-a doua tabara de idei a inclus practic o singura persoana - unul din invitatii principali - Serghei Markov, director al Institutului pentru Studii Politice de la Moscova. Analistul rus s-a dovedit un adevarat propagandist al intereselor Rusiei, respingand toate sugestiile constructive formulate de ceilalti participanti cu privire la tendintele imperialiste si la nevoia de democratizare a Rusiei.
Mesajele principale ale lui Markov au fost negarea tendintelor imperialiste ale Rusiei si amenintarea ca Moscova ar putea deveni mai agresiva daca va mai receptiona criticile comunitatii euro-atlantice privind nevoia de democratizare. De remarcat ca Serghei Markov, care este si presedinte al organismului rusesc Comitetul Civic al Afacerilor Externe, a lasat de inteles ca o parte din ideile pe care le-a exprimat sunt impartasite si de Administratia lui Vladimir Putin.
Reactiile dure ale lui Serghei Markov au fost starnite de faptul ca invitatul special al evenimentului, Janusz Bugajski, director de proiecte al CSIS, si-a lansat la finalul conferintei cartea "Pacea Rece - Noul imperialism al Rusiei", in care dezvaluie exact limitarea democratiei si cresterea tendintelor imperiale ale Noii Rusii.
Relatiile dintre Federatia Rusa si tarile Europei Centrale se vor indrepta catre normalitate numai daca Moscova va evita sa incerce sa controleze sau sa influenteze tarile din zona, a declarat Janusz Bugajski, director de Proiecte pentru Europa Centrala si de Est al CSIS. Daca, spre exemplu, Ucraina va putea sa isi decida singura eventuala integrare in NATO si UE, acesta ar putea constitui un semn sigur ca Rusia a renuntat la pretentiile sale de imperiu, a estimat analistul american. Referindu-se la tendintele ingrijoratoare ale renasterii imperialismului rusesc, Janusz Bugajski a facut referire si la consolidarea in rusia a fortei serviciilor secrete ruse, care are ca efect diminuarea democratiei in Rusia.
Una din concluziile formulate ieri de politicianul liberal Teodor Melescanu a fost ca nu exista o schimbare fundamentala a intereselor si a viziunii Rusiei privind relatiile cu tarile din Europa Centrala si de Est. Vicepresedintele Senatului Romaniei, care a tinut sa mentioneze ca vorbeste in numele sau personal, a estimat ca exista insa o schimbare a instrumentelor pe care le foloseste Rusia in relatia cu tarile din Europa Centrala si de Est, dar nu exista in nici un caz o modificare a intereselor ruse in aceasta zona.
Propaganda Rusiei, în acțiune la București
Opiniile lui Janusz Bugajski si ale lui Teodor Melescanu au starnit reactia analistului rus Serghei Markov, care a formulat o serie de avertismente ale Moscovei catre comunitatea europeana. El a sustinut ca in ultimul timp Rusiei i se reproseaza excesiv diminuarea democratiei si cresterea unor tendinte imperialiste. Serghei Markov a amenintat ca aceasta atitudine a Occidentului poate duce la intrarea Rusiei intr-o stare de defensiva fata de comunitatea euro-atlantica. "Nu exista un neo-imperialism rusesc, pentru ca nu exista o ideologie imperialista in Rusia". Totusi, Serghei Markov a fost nevoit sa recunoasca faptul ca "exista posibilitati, potentialitati ale aparitiei unui neo-imperialism rusesc in viitor". Pe de alta parte, analistul rus a avertizat ca "nu e bine sa se faca atat de multe critici la adresa noastra. Rusia va trece in defensiva daca se simte amenintata" de comunitatea euro-atlantica, a continuat Serghei Markov.
Spre surpriza unei parti a asistentei, Serghei Markov a continuat prezentand o pozitie ruseasca distorsionata a istoriei, sugerand ca responsabilitatea pentru ofensiva ruseasca din Europa au avut-o chiar tarile europene! Astfel, analistul rus a declarat ca atacul Germaniei naziste asupra URSS in timpul celui de-al doilea razboi mondial a determinat Rusia sa adopte o atitudine defensiva si sa patrunda in Europa! "Rusia, dupa atacuri succesive, a adoptat o mentalitate defensiva, a luat contramasuri", s-a referit Markov la ofensiva Armatei Rosii in Europa din timpul celui de-al doilea razboi mondial. El a dezvaluit ca aceasta asa-numita "mentalitate defensiva" exista in continuare in interiorul Kremlinului si la multi generali rusi.
Treptat, discursul analistului rus s-a transformat intr-un mesaj de promovare a intereselor Rusiei si in special de atacare a puterilor si institutiilor euro-atlantice. Astfel, pretinzand ca promovarea democratiei nu are de suferit in Rusia, Serghei Markov a acuzat SUA si Marea Britanie ca nu respecta democratia, aducand ca argumente interventia SUA in Irak si problemele musulmanilor din Marea Britanie. Mai mult, dupa ce a negat din nou ca Rusia ar promova din nou tendinte imperialiste, Serghei Markov a declarat ca Statele Unite reprezinta un imperiu.
Apoi, Markov a atacat Alianta Nord-Atlantica, declarand ca in timpul si in urma razboiului din Iugoslavia NATO a incalcat drepturile sarbilor din Kosovo. El a sustinut chiar ca "au fost ucisi acolo sute de mii de sarbi".
Din cand in cand, Serghei Markov a tinut sa ii mai critice si pe expertii europeni prezenti la conferinta, printre care s-au numarat reprezentantul CSIS Robin Shepherd, analistul militar Iulian Fota, generalul Mihail Ionescu, directorul ZIUA Sorin Rosca Stanescu, analistul politic Dan Pavel, politicianul Petre Roman sau profesorul universitar Cornel Codita. "Sa nu va mai vedeti pe voi ca pe niste profesori universitari si pe noi ca pe niste studenti", le-a recomandat Serghei Markov, lasand de inteles ca avertismentul are ca destinatar si comunitatea euro-atlantica.
Rusii, discriminati discriminatori
Mai departe, Serghei Markov a trecut la criticarea Uniunii Europene. El s-a declarat foarte nemultumit de faptul ca rusii trebuie sa obtina vize pentru a calatori in UE sau ca sunt discriminati in fostul spatiu sovietic acum in gratiile UE. Intr-o ciudata figura de stil, Markov a comparat relatia UE cu Moscova cu o petrecere la care Rusia nu a fost invitata, si in acest context i-a asemuit pe membrii UE cu "niste betivi aflati in pragul usii, care te deranjeaza".
Sorin Rosca Stanescu i-a replicat insa analistului rus ca pe partiile din Alpi a putut constata ca se vorbeste mai mult ruseste decat franceza sau germana.
Spre finalul conferintei, analistul politic rus a intervenit din nou si a revenit la tema sa preferata: negarea existentei oricarei urme de imperialism rusesc si respingerea criticilor euro-atlantice: "Renuntati la complexele voastre psihologice si renuntati sa mai vorbiti despre acest imperialism rusesc, pentru ca el nu mai exista", a declamat Serghei Markov.
Ziarul ZIUA a avut parte de un tratament special din partea analistului rus: "Ziarul pe care il reprezentati e foarte incisiv tot timpul" fata de Rusia, a afirmat Serghei Markov, dupa un schimb de replici cu ziaristul ZIUA Victor Roncea, prezent la dezbatere. Acesta a explicat ca etnicii rusi nu sunt chiar discriminati in spatiul post sovietic, dimpotriva, sunt vectori principali ai discriminarii, exemplificand cu cazul Transnistriei. In asa-zisa republica recunoscuta doar de Duma de Stat a Rusiei se afla 48 de scoli romanesti, dintre care numai in sapte se invata in romana, cu grafie latina, si aceasta dupa o adevarata lupta cu autoritatile rusofile, desfasurata pe parcursul verii trecute si condamnate de intreaga comunitate internationala. Markov a recunoscut ulterior aceste fapte si a asemuit situatia instabila din Transnistria cu cea din Cecenia, o comparatie care lasa loc de numeroase interpretari si paralele, inclusiv asupra nevoii de a interveni eficient impotriva unor autoritati promotoare ale terorismului.
2005-02-19 (Ziua)