Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Mircea Țeca :

[...] După ce a participat la mai multe cercetări de teren și a contribuit la ordonarea și clasificarea documentelor de arhivă, Ion Moanță și-a început activitatea permanentă la Institutul de Etnografie și Folclor în 1967, la trei ani după ce absolvise Facultatea de Limba și Literatura Română din cadrul Universității București. Mai întâi ca documentarist, apoi în calitate de cercetător, avea să lucreze în cadrul institutului timp de treizeci de ani. Tema principală a cercetărilor sale a fost studiul poeziei ceremonialului nunții atât în creațiile populare, cât și în reflectarea acestuia în literatura cultă.

În paralel cu activitatea științifică, în anul 1967, Ion Moanță a avut primele colaborări cu revista radiofonică de etnografie și folclor "Miorița", una dintre cele mai longevive emisiuni ale radioului românesc (din 1957 până în prezent). Au urmat 45 de ani de activitate jurnalistică, în care a realizat peste 1000 de emisiuni și colaborări pe teme etnografice, folclorice și de artă populară. Din 1 ianuarie 1995, a devenit redactorul revistei, poziție pe care și-a păstrat-o până la ieșirea la pensie, la sfârșitul anului 2002.

Experiența în activitatea de culegere a datelor din teren, buna cunoaștere a fondului arhivelor de folclor și legăturile directe stabilite de-a lungul timpului cu cei mai importanți cercetători ai folclorului românesc au reprezentat suportului necesar pentru a aborda în emisiunile sale toate aspectele culturii populare românești. Comentariile specialiștilor invitați (etnologi, etnografi, antropologi, filosofi, istorici) erau de fiecare dată însoțite de exemplificări reprezentative din arhiva folclorică, selecționate pe baza unor metode științifice. Și tot de fiecare dată era invitat și un creator popular (baladist, ceramist, cojocar etc.).

Nivelul cultural ridicat al revistei a convins conducerea Societății Române de Radiodifuziune să inițieze un proiect privind realizarea unei colecții de lucrări, coordonată de Ioan Moanță, care să conțină sinteze ale emisiunilor realizate în ultimii ani. Sus la masa raiului, prima lucrare a colecției "Lada de zestre", a fost lansată în perioada sărbătorilor de iarnă. Volumul include 11 colinde, transcrise împreună cu mai multe comentarii, eseuri sau interviuri ale unor invitați de marcă ai emisiunii și e însoțit de două CD-uri. Pe acestea se găsesc 66 de colinde-document de factură populară, selecționate pe baza unui set de criterii riguroase, care asigură o mai bună reprezentative tematică și zonală. [...] Pe măsură ce colecția se va îmbogăți cu noi și noi albume, vom putea găsi în "Lada de zestre" mărturii și creații artistice ale unei lumi fascinante, care există în imediata noastră apropiere, dar care, în aceste vremuri tulburi, riscă tot mai mult să se piardă în uitare.

2003-01-10 (Ziarul de duminică)