Carte+CD(Audiobook) > Biblioteca de poezie românească
 
Biografii imaginare
Autor : MIRCEA IVĂNESCU
Colecție. Serie : Biblioteca de poezie românească
Copertă / Ilustrații : Constantin Popovici
ISBN : 978-973-7902-92-4
Format : 17 x 17
Nr. pagini :
Durată CD : 30’27’’
Anul apariției : 2012

Stoc : DA

10.00 RON
Descriere
Cronici
 

Ascultă :

11 poeme rostite la Radio (1969-1974, 1998, 2001)
ilustrate de Constantin Popovici
Cuvânt-înainte de Simona Popescu

Căutând înregistrări ale lui Mircea Ivănescu, redactorii acestei cărți audio (și inițiatorii prețioasei colecții în care sunt recuperate vocile marilor noștri scriitori) […] au descoperit, neașteptate, nemaisperate, aceste câteva înregistrări din perioada 1969-1974 (datorate lui Ion Drăgănoiu și Luciei Negoiță) care s-au alăturat celor două documente deja disponibile, din 1998 și 2001 (datorate Lilianei Ursu).

În 1969, poetul citește repede, repede, ca să scape, parcă, mai ales că se aude undeva, în fundal, cineva care, de câteva ori, îl îndeamnă ferm: „mai tare!”. Apoi, în înregistrările ulterioare, vocea e tot mai liniștită, apare o segmentare deliberată, un soi de frumoasă lentoare care se potrivește atât de bine poeziei lui sincopate, cu paranteze multe, suspensii, ambiguități.

Vocea lui Mircea Ivănescu nu e una „de poet”, e o voce albă, fără nici o strategie: a unui om care nu citește versuri, ci povestește fapte, întâmplări și amintiri, într-un fel neobișnuit, ca și cum povestitul ar fi, înainte de orice, o formă de gândire cu multe ramificații și bifurcări care nu se opresc nicăieri, pentru că fac parte din „poemul continuu” (despre care îi vorbise cândva și prietenul lui, Leonid Dimov).

Să-l citim și să-l ascultăm pe Mircea Ivănescu, să vedem cum „se împarte-n esența” lui „în astfel de figmente, pe care baumgarten/ le rostește armonic în cercul teoriei”, de pildă, să privim această poezie ca pe un „un pom răsfrânt într-o întâmplare verzuie, adunată la rădăcina lui din vreo ploaie care își suie lumina întoarsă pe trunchiul lui”. Să-l privim pe Mircea Ivănescu „ca și cum ne-am ridica ochii, și fața ființei care ne stă în față, ne este deodată dezvăluită. S-o facem să povestească.” Să-l facem să repovestească, în mintea noastră, iar și iar, pentru ca să-l înțelegem mai bine, pentru ca să ne înțelegem mai bine...
(Fragmente din prezentarea "Splendoarea dens-fulgurantă" și încercarea de a fi fericit de Simona Popescu)

Sumar CD
Mircea Ivănescu, Biografii imaginare

1. „..Biografii imaginare...” [intro]; 2. MOPETE ȘI TIMPUL PIERDUT; 3. MOPETE ȘI FICȚIUNILE; 4. BUFETUL TERMITA; 5. UITAREA; 6. SCENĂ ÎN PARC; 7. ÎMPOTRIVA LUI FABRICIU [CUM POATE ÎNCEPE]; 8. ÎNSERARE [GEORG TRAKL]; 9. AMINTIRE PENTRU LA VARĂ 10. ÎNSERARE ÎN COPILĂRIE; 11. „E vorba de un poem care ar urma să aibă 127 de rânduri...”[intro]; 12. [POEM FĂRĂ TITLU]; 13. CU PRIVIRE LA SIGHIȘOARA; Bonus: 14. ‚,revin la… o obsesie a mea: la cât mai sincer” (extras din emisiunea „Convorbirile de joi”, 5 februarie 1970, realizator: Ion Drăgănoiu).

2013-01-09 : Mircea Ivănescu-Poemul saptămânii (Dilema veche)
2013-02-02 : Un poet de 17 minute și jumătate [fragmente] (Al. Cistelecan)